Bouwkundige keuring, een slimme zet



Bouwkundige keuring, een slimme zet
29 mrt. 2023·
Leestijd:

Ben je van plan een huis aan te kopen? Een bouwkundige keuring laten uitvoeren kan een slimme zet zijn. Ook al is de verkopende partij verplicht de gebreken van een woning te melden, is het nog niet zo dat deze verkoper ook daadwerkelijk alle gebreken kent. Kortom, als jij wilt weten wat je koopt, kan een bouwkundige keuring je helpen.

Een bouwkundige keuring?

Tijdens een bouwkundige keuring, ook wel een bouwtechnische keuring genoemd, wordt de bouwtechnische staat van jouw (potentiële) woning bekeken. Tijdens deze inspectie wordt alles gecheckt van A tot Z. Door de keuring krijg je een beeld van de staat van jouw woning en inzage in de kosten om het huis weer in goede staat te brengen. Deze kosten worden uitgesplitst in directe kosten, kosten op termijn en woonverbeteringen. Een bouwkundige keuring is niet gratis. De kosten hiervan mag je overigens wel aftrekken van je belastbare inkomen als je de woning koopt.

Voor de koper

Als je een woning wilt aankopen, kan een bouwkundige keuring je behoeden voor een misstap. Het kan zomaar zo zijn dat je droomwoning er op het eerste gezicht goed onderhouden uitziet. Als dan achteraf blijkt dat het dak verrot is, de vloer beter geïsoleerd moet worden of een draagmuur niet meer sterk genoeg, is krijg je er behoorlijke kostenpost bij. Als je al je geld in de aankoop van je nieuwe huis hebt gestoken, zit je met een probleem.

Voorkomen is beter dan genezen. Een bouwkundige inspectie kost geld, maar als je op de hoogte bent van de gebreken van een woning kun je dit meenemen in de aankooponderhandelingen. Een bouwkundige keuring kan je complete beeld van de woning versterken of bijsturen. Als de woning een aantal gebreken heeft die je zelf niet kon ontdekken, kun je onderhandelen over de prijs of afspreken dat deze verkoper de benodigde reparaties nog verricht voor de aankoop. Ook kan het zo zijn dat je volledig van de koop afziet, als er veel verborgen gebreken aan het licht komen.

Je kunt een bouwkundige keuring voor of na een bod op een woning laten doen. Doe je het voor het bieden? Dan kun je het bod baseren op de uitkomst van de keuring. Helaas heb je daar in deze oververhitte huizenmarkt niet altijd de ruimte voor. Als je een keuring laat doen nadat je een bod hebt uitgebracht, is het slim om deze mee te nemen in de ontbindende voorwaarden van je koopcontract. Je geeft dan al bij je bod aan dat je biedt onder voorbehoud van een bouwkundige keuring.

Voor de verkoper

Als verkoper kan een bouwkundige keurig ook een slimme zet zijn. Als je benieuwd bent naar de staat van jouw woning, kun je door een bouwkundige keuring ontdekken welke reparaties essentieel zijn. Je kunt er voor kiezen om deze reparaties uit te voeren met als doel de verkoopwaarde van jouw woning verhogen. Ook geeft het de potentiële kopers een stuk transparantie en vertrouwen.

Let op

Kies je ervoor een bouwkundige keuring te laten uitvoeren? Zorg er dan voor dat je een gecertificeerd bedrijf inschakelt. Als je een bouwkundige keuring laat uitvoeren voor je hypotheekverstrekker is het belangrijk dat de rapportage erkend wordt door de Nationale Hypotheek Garantie en de Autoriteit Financiële Markten. Weet je niet waar te beginnen? Vraag je makelaar, die kan je naar een goed bedrijf doorverwijzen.

Andere interessante nieuwsartikelen

ISDE-subsidie

Het verduurzamen van je woning heeft een hoop voordelen. Het bespaart energie, het is beter voor het milieu en uiteindelijk bespaar je geld. Maar in eerste instantie kost het je geld. Om hierop te besparen kun je gebruik maken van de ISDE-subsidie.

22 aug. 2024 Meer lezen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

29 jul. 2024 Meer lezen
Back to top