De vastgoedmarkt in Noord-Drenthe: een analyse van het eerste kwartaal 2024De vastgoedmarkt in Noord-Drenthe: een analyse van het eerste kwartaal 2024
11 apr. 2024·
Leestijd:

Bij Namaco Aa en Hunze vinden we het belangrijk om jullie op de hoogte te houden van de vastgoedmarkt van Noord-Drenthe. Wij zijn voor jullie in de cijfers gedoken en delen graag de recente ontwikkelingen met jullie om een vollediger beeld te krijgen van de dynamiek van onze mooie regio.

Nieuw aanbod en verkooptijden
Naast het aantal woningen dat te koop staat, is het essentieel om te kijken naar hoeveel woningen er in een kwartaal op de markt worden gebracht. In het eerste kwartaal van 2024 werden in Noord-Drenthe in totaal 380 woningen te koop gezet, wat neerkomt op een daling van 12,6% ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze afname in nieuw aanbod kan verschillende oorzaken hebben, maar het kan wijzen op een zekere stabilisatie van de markt.

De gemiddelde looptijd van woningen in aanbod in Noord-Drenthe bedroeg in het eerste kwartaal van 2024 92 dagen, wat iets langer is dan het landelijk gemiddelde van 70 dagen. Deze langere looptijd kan duiden op een iets langzamere markt, waarbij verkopers mogelijk meer geduld moeten hebben om hun woning te verkopen.

Verschillen in aanbod en verkoop
Een duidelijke tweedeling is zichtbaar in de looptijd van het huidige aanbod. Het merendeel van de woningen staat korter dan één kwartaal te koop, waarbij 56% van het aanbod in Noord-Drenthe binnen deze categorie valt. Landelijk gezien is dit zelfs 61%, wat suggereert dat het grootste deel van het aanbod relatief nieuw op de markt is.

De verhouding tussen het type woningen in aanbod en de verkochte woningen varieert per regio. In Noord-Drenthe bestaat 62% van het aanbod uit vrijstaande woningen, terwijl slechts 29% van de transacties dit type woning betreft. Dit kan de verschillen in gemiddelde prijzen en looptijden tussen aanbod en transacties verklaren.

Prijsontwikkelingen in perspectief
Het is ook belangrijk om de prijsontwikkelingen in een breder perspectief te plaatsen. Sinds het dieptepunt van de kredietcrisis zijn de transactieprijzen in Nederland gemiddeld met 111% gestegen, waarbij Noord-Drenthe een stijging van 122% heeft ervaren. Over een langere periode, sinds 2000, zijn de prijzen zelfs met 159% gestegen in Nederland, waarbij Noord-Drenthe een stijging van 174% laat zien. Opmerkelijk is dat de prijzen van appartementen in Noord-Drenthe sinds het begin van de eeuw het snelst zijn gestegen.

Conclusie
Terwijl de vastgoedmarkt van Noord-Drenthe een aantal uitdagingen en kansen blijft ervaren, tonen de recente ontwikkelingen een markt die veerkrachtig blijft en zich aanpast aan veranderende omstandigheden. Wil je meer weten of wat deze cijfers voor jouw specifieke situatie betekenen? Neem gerust contact met ons op!

Andere interessante nieuwsartikelen

Bouwkundige keuring bij het aankopen van een nieuw huis

De eerste bezichtiging is geweest, dit is echt jouw droomhuis! Vol goede moed ga je naar de tweede bezichtiging. Dan zie je ineens een vochtplek op de muur zitten en die schimmel op het kozijn zat er de eerste keer ook nog niet, toch? Tijdens de bezichtigingen kan het zijn dat je door een roze bril kijkt en hierdoor niet alle gebreken ziet. Hier kan een bouwkundige keuring je voor behoeden.

18 apr. 2024 Meer lezen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

26 mrt. 2024 Meer lezen
Back to top