DIY: Energiezuiniger wonen



DIY: ENERGIEZUINIGER WONEN
27 okt. 2021·
Leestijd:

Met stijgende energieprijzen loont het om je huis nog sneller te gaan verduurzamen. Besparen op verbruik en energierekening willen we allemaal. Wij geven je graag een aantal goede DIY tips om met verduurzaming aan de slag te gaan. Je kunt vandaag nog starten, waar wacht je nog op?

Plakken maar

Heb je in je woning nog steeds enkel glas? Gebruik dan raamfolie. Je plakt de folie op het kozijn en creëert daarmee een stilstaande luchtlaag tussen het glas en de folie die isoleert.

Zie je nog ergens kieren? Plak ze dicht. Je kunt hierbij denken aan luchtdichte tapes, maar een goede kit werkt ook prima. Uiteraard wil je wel dat je huis voldoende geventileerd wordt, dus koop ook altijd een CO2-meter. Hiermee kun je de luchtkwaliteit in de gaten houden. Is de CO2 concentratie te hoog? Dan kun je gecontroleerd gaan ventileren. Af en toe een raampje open zetten is veel minder erg dan de warme lucht die dag in dag uit door de kieren naar buiten gaat.

Verwarming

Na glasfolie blijven we nog even in de folies, namelijk radiatorfolie. Een radiator straalt namelijk niet alleen warmte de kamer in, maar ook naar buiten via de muur erachter. Met radiatorfolie kun je onzichtbaar veel energie besparen. Bovendien is het huis sneller lekker warm! Gemiddeld levert radiatorfolie een besparing op van 10m3 gas per vierkante meter radiatorfolie (wanneer de muur niet extra geïsoleerd is). Woon je in een huis waarbij de muren goed zijn geïsoleerd, dan bespaar je nog steeds de helft hiervan.

Een andere verwarmingstip is het aanschaffen van een radiatorventilator. Deze blaast lucht langs de warme radiator de kamer in. De lucht wordt opgewarmd door de hitte van de radiator. Het stroomgebruik van zo’n radiator is zeer laag, terwijl je veel gas bespaart. De besparing is ongeveer 10 tot 15% per jaar op het gasverbruik.

Sluipverbruik

Wasjes buiten aan de waslijn drogen in plaats van de droger te gebruiken? Slim! Veel apparaten slurpen energie in huis. Wist je dat er ook een flink aantal apparaten in huis zijn die stroom verbruiken, terwijl je ze niet eens gebruikt? Sluipverbruik is wanneer een apparaat in de stand-by modus staat, maar nog wel stroom verbruikt. Denk bijvoorbeeld aan een telefoonoplader die nog in een stopcontact zit of een televisie die op stand-by staat. Geschat wordt dat ieder gezin meer dan €100,- kwijt is per jaar aan kosten voor sluipverbruik. Zonde, toch? Spoor op welke apparaten onnodig energie verbruiken en zet ze uit. Energie besparen wordt zo wel heel gemakkelijk.

Er zijn nog talloze tips waar jij mee aan de slag kunt om energie te besparen. Struin Google en Pinterest af voor meer inspiratie. Met onze DIY tips kun je vandaag nog aan de slag!


Andere interessante nieuwsartikelen

Bedrag in depot bij notaris

Een bedrag in depot bij de notaris is een bedrag dat gestort wordt op de kwaliteitsrekening van de notaris. Een kwaliteitsrekening is een aparte rekening van een notaris waar geld van cliënten op staat. Maar hoe werkt zo’n bedrag in depot houden bij de notaris? En wanneer kan je hiervoor kiezen? Het wordt in deze blog allemaal uitgelegd.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Deze verkooptrucs werken beter dan een warme appeltaart

De geur van gebakken appeltaart die nét uit de oven komt, de verse bloemen bij de entree.. Wie kent ze niet? De welbekende trucs om de koper meteen een gevoel van thuiskomen te geven. Door gebruik te maken van dit soort trucs maakt de potentiële koper zich een voorstelling hoe het zou zijn om daadwerkelijk in het huis te wonen. Ben jij op zoek naar wat betere verkooptrucs? We vertellen je graag meer over het verkoopklaar maken van je woning.

20 mrt. 2024 Meer lezen
Back to top