Mijn eerste huis


Als starter zet jij de eerste stappen op de woningmarkt. Je wilt een huis kopen, een lening afsluiten en precies weten wat er allemaal bij komt kijken. Wij wijzen je de weg.

Wat wij voor jou als starter doen

Eerste huis kopen
Het kopen van je eerste huis, spannend! Soms lijkt het ook onmogelijk. Wij bekijken wat er wél kan en bieden je inzicht in je mogelijkheden. Bij NAMACO Aa & Hunze begrijpen we dat het aanschaffen van je eerste woning een opwindende, maar ook uitdagende stap is.
Je eerste lening
Waarschijnlijk is dit de eerste hypotheek die je afsluit. Er komt van alles bij kijken. Als starter kun je profiteren van een aantal voordelen. Bij NAMACO Aa & Hunze vertellen we je graag welke.
En antwoord op al je vragen
Als adviseurs binnen de makelaardij, hypotheken en verzekeringen, hebben wij een antwoord op al jouw woonvragen. Of je nu op zoek bent naar begeleiding bij het kopen of verkopen van een woning, het regelen van een hypotheek, of het afsluiten van passende verzekeringen, wij staan klaar om je te adviseren.

Je eerste huis kopen

Als je start op de woningmarkt, wil je waarschijnlijk voor het eerst een eigen huis kopen. Of je nu een starterswoning wil kopen of een ruim opknaphuis, voordat je de sleutel echt in handen hebt, moet er nog een hoop gebeuren. Je eerste huis kopen is altijd spannend. Er komt veel informatie op je af en het is zeker geen kleine uitgave. Om jou met een gerust gevoel het koopproces in te laten gaan, bieden we jou alle informatie en hulp die jij op dit moment nodig hebt. Hulp en onafhankelijk advies is prettig. Wij kunnen jou helpen bij de hele woonreis: van het kopen van een woning, het afsluiten van een passende hypotheek tot het verzekeren van jouw eigen huis en inboedel.

Ik wil vrijblijvend startersadvies!

Shutterstock 1432087025

Gratis startersgesprek (en kennismaking)

Wij ondersteunen je volledig bij deze grote aankoop. Dat begint bij vragen als:

 • Wat kan en wil je lenen?
 • Hoeveel spaargeld kan en wil je inleggen?
 • Wat is het verschil tussen een startershypotheek en een starterslening?
 • Kan ik een hypotheek krijgen met studieschuld?
 • Ik heb geen vast contract, kan ik toch een hypotheek krijgen?

Wij vertellen je graag meer over deze belangrijke stappen en staan klaar om al je vragen hierover te beantwoorden. Wil je een kennismakingsgesprek met een van onze makelaars? Vul dan het formulier in.

Jouw eerste hypotheek afsluiten

Persoonlijk
Wij bieden jou de best passende hypotheek, zonder kleine lettertjes. Bij ons kun jij straks zorgeloos wonen in jouw droomhuis mét financiële rust. Of je nu een starter bent, doorstromer of een specifieke situatie hebt, wij geven je persoonlijk advies op maat.
Deskundig
Onze experts bij NAMACO Aa & Hunze hebben jarenlange ervaring als hypotheekadviseurs en zorgen ervoor dat hun kennis up-to-date blijft met regelmatige opleidingen en trainingen. Het is voor ons vanzelfsprekend om altijd op de hoogte te zijn van de laatste trends en ontwikkelingen in de wereld van hypotheken.
Onafhankelijk
Ons advies bij NAMACO Aa & Hunze is 100% onafhankelijk. Wij zijn niet gebonden aan specifieke hypotheekverstrekkers, waardoor de keuze voor een geldverstrekker volledig wordt bepaald door jou, op basis van jouw wensen en mogelijkheden.

Kijken naar de mogelijkheden

Je leest en hoort de laatste tijd veel: het lijkt voor starters op de woningmarkt onmogelijk om een huis te kopen. Hoewel het kopen van een eerste woning inderdaad uitdagender is geworden, zijn er nog voldoende mogelijkheden waardoor het wél kan. Bij NAMACO Aa & Hunze helpen we je graag en kijken we naar jouw specifieke opties.

Wij willen graag een rol spelen in jouw reis naar je eerste huis. We assisteren je bij het aankopen van je eerste woning, het kiezen van de juiste hypotheek en alle andere aspecten die hiermee verband houden. Heb je nog niet veel kennis over het kopen van een huis of over hypotheken? Dat is volkomen begrijpelijk. Wij staan klaar om dagelijks mensen te begeleiden bij het verwerven van hun eerste woning en om gepast advies te geven over hypotheken. Laat ons je helpen bij het verkennen van de mogelijkheden en het nemen van weloverwogen beslissingen op jouw weg naar jouw eerste huis.

Plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek

Wat kost het?

Een hypotheek die perfect bij jou past, daar kun je op vertrouwen met hypotheekadvies van NAMACO Aa & Hunze. Met het advies van onze deskundige adviseurs ben je verzekerd dat je maandelijks niet te veel betaalt, terwijl jouw hypotheek wel voldoet aan al je wensen en voorwaarden. Bovendien krijg je helder inzicht in wat je precies kunt lenen. Uiteindelijk bespaar je met ons advies maandelijks geld, omdat je erop kunt vertrouwen dat de hypotheek aansluit bij jouw specifieke situatie. We vertellen je graag meer over onze tarieven en de mogelijkheden die passen bij jouw financiële doelen.

Hier moet je als starter op letten

Voor starters zijn er verschillende belangrijke onderwerpen waar je over moet nadenken, zowel voordat als tijdens het kopen van een huis. Voordat je een huis wilt kopen, is het essentieel om inzicht te krijgen in je financiële mogelijkheden. De hoogte van de te verkrijgen hypotheek wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder het (gezamenlijke) eigen vermogen, de (gezamenlijke) schulden, en natuurlijk het bruto inkomen. Ook is het voor starters gunstig om te onderzoeken of je in aanmerking komt voor vrijstelling op de overdrachtsbelasting. Hierover lees je meer verder op deze pagina.

Starters

Wanneer je een huis koopt, sluit je een hypotheek af. Als je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie ben je zeker van een verantwoorde lening. Dit betekent dat als jij door omstandigheden jouw hypotheek niet meer kan betalen, de Nationale Hypotheek Garantie jou een vangnet kan bieden. Denk hierbij aan omstandigheden als werkloosheid, scheidingen, of het verlies van je partner.

Wil jij in aanmerking komen voor een Nationale Hypotheek Garantie? Dan mag de koopsom of marktwaarde van de woning niet meer zijn dan €405.000. Als je energiebesparende voorzieningen neemt dan wordt dit bedrag verhoogd met 6%. Je inkomen bepaalt wat je maximaal kan lenen.

Bereken je maximale hypotheek

 • De koper is ouder dan 18 jaar en jonger dan 35 jaar
 • De koper koopt een woning
 • De koper heeft de vrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen en dit kan hij of zij schriftelijk verklaren. Deze verklaring is op de website van de Belastingdienst te downloaden.
 • De koper woont zelf in de woning. De woning mag niet (onder)verhuurd worden. Hiervoor moet een verklaring worden ingevuld.
 • De waarde van de woning is niet hoger dan €440.000.

Als je in loondienst werkt, is het duidelijk wat er maandelijks op je rekening binnenkomt. Hierdoor is het inzichtelijk of je de lasten van de koopwoning die je op het oog hebt kunt dragen. Maar er zijn genoeg mensen die niet in (vaste) loondienst werken, maar op uitzendbasis of als flexwerker. Deze doelgroep kan tegenwoordig een hypotheek aanvragen op basis van een perspectiefverklaring of een arbeidsmarktscan.

Werk je een jaar of langer als flexwerker voor een uitzendorganisatie? Dan kun je een perspectiefverklaring aanvragen. In de perspectiefverklaring wordt vastgelegd dat er voor jou voldoende perspectief op de arbeidsmarkt is. Dit geeft de hypotheekverstrekker meer zekerheid.

Heb jij een tijdelijk contract of ben je flexwerker in loondienst? Dan is er de arbeidsmarktscan. Net als bij de perspectiefverklaring wordt er bij de arbeidsmarktscan gekeken naar de kansen die je hebt op de arbeidsmarkt. Meer informatie over de arbeidsmarktscan lees je hier: www.arbeidsmarktkansen.nl

Hier moet je op letten tijdens het uitbrengen van een bod

Heb jij je droomhuis gevonden en wil je gelijk actie ondernemen? Dan moet je eerst weten hoe je te werk moet gaan. Wij helpen je graag tijdens het aankopen van een woning en leggen we je graag de stappen uit die je moet ondernemen om een huis te kopen. In een markt met beperkt aanbod kan het biedingsproces ook anders verlopen. Juist in deze situatie is het verstandig om een aankoopmakelaar in te schakelen

Bereken van te voren wat je budget is

Bepaal eerst wat het huis waard is zodat je vervolgens kunt uitrekenen hoeveel geld er nodig is. Om te bepalen wat een goed bod is, kun je een woning van te voren laten taxeren. Bereken als je een bod gaat uitbrengen je gewenste bod, maar ook het bod wat je maximaal kan uitbrengen. Ga dan ook nooit over dit bedrag heen, je wilt niet het risico lopen dat je het huis krijgt en je het uiteindelijk toch niet kan betalen. Ga na wat je kunt lenen. Denk ook even aan de kosten die je kwijt bent aan de verhuizing zelf, hier moet je ook rekening mee houden tijdens het bieden. Er moet wel geld overblijven voor eventuele reparaties, nieuwe meubels of een verhuisbedrijf.

Het bod uitbrengen

Spannend! We gaan ons openingsbod uitbrengen. Helaas is er nog geen regel of formule uitgevonden waarmee je altijd het perfecte openingsbod doet. Dit komt omdat er veel factoren een rol spelen bij de waarde van een huis. Zorg er wel voor dat je niet gelijk hoog inzet, dan kan je altijd nog hoger bieden als er een tegenbod komt. Daarnaast wil je wel serieus genomen worden als koper en je wilt niet de verkoper kwetsen door een veel te laag bod uit te brengen. Dit kan er voor zorgen dat de gunfactor omlaag gaat als je uiteindelijk hoger wilt bieden. Als jouw bod dichtbij het bod van andere bieders ligt, moet de verkopende partij een keuze gaan maken. De keuze voor de verkoper is vaak deels gebaseerd op een gunfactor, daarom wil je dat de verkoper jou de woning gunt. Laat je daarom altijd van je goede kant zien bij de verkoper.

Weet je nog niet zeker of je de financiering rond krijgt of wil je bijvoorbeeld nog een bouwkundig onderzoek laten doen? Neem dat dan als voorbehoud mee in je bod. Als je het eens bent over de prijs, kun je een optie op het huis vragen bij de makelaar of de verkoper. De eigenaar mag het huis dan enkele dagen niet aan een ander verkopen.

Overdrachtsbelasting betaal je wanneer je een pand of een stuk grond koopt. Ook wanneer je rechten van een pand of een stuk grond koopt, betaal je overdrachtsbelasting. Om starters aan een woning te helpen, hoeven huizenkopers tussen de 18 en 35 jaar deze belasting niet te betalen. Dit geldt echter alleen wanneer je een huis koopt van maximaal €440.000. In januari 2023 is het maximale bedrag verhoogd van €400.000 naar €440.000. Dit in verband met de verhoogde huizenprijzen.

Starterslening

De starterslening is een lening die je een nét wat hoger budget geeft om een eerste woning aan te kopen. De starterslening wordt naast de hypotheek afgesloten. De lening overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs van de woning en de maximale hypotheek. Voor het afsluiten van de starterslening betaal je eenmalig €750. De voorwaarden van de starterslening verschilt per gemeente, vraag dus altijd goed bij jouw gemeente na wat de voorwaarden zijn.

Voorwaarden voor een starterslening:

 • Je koopt een eerste woning waar jij zelf in gaat wonen.
 • De gemeente waar jij woont biedt een starterslening aan. Ook bepalen zij de voorwaarden, let daar dus goed op!
 • Je sluit een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie.
 • De rentevaste periode bedraagt 15 jaar.
 • Je kunt meestal maximaal 20% van de koopsom lenen + aankoopkosten van de woning.
 • Je hebt niet te veel eigen geld (maximaal €50.000 euro als je alleen bent en €100.000 met een partner).
 • Je mag geen andere leningen afsluiten voor de aankoop van je woning.
 • Je betaalt 2 keer notariskosten, omdat een starterslening een dubbele hypotheek is.

Meer info over hypotheekadvies

Als starter heb je misschien nog niet de top van jouw loopbaan bereikt, wat meer dan logisch is. Dat kan betekenen dat je met jouw huidige inkomen dat droomhuis nog niet kunt kopen. Je kunt er dan voor kiezen om je ouders of grootouders te vragen borg te staan voor jouw hypotheek. Dat betekent dat zij garant staan voor de afbetaling van jouw hypotheek, mocht jou dat niet lukken. De hypotheek zelf komt wel gewoon op jouw naam en de maandelijkse lasten betaal je ook zelf. Pas als het misgaat, kan de hypotheekverstrekker een beroep doen op de borgstelling.

Je vraagt je misschien af: kan ik een huis kopen met een studieschuld? Ja, dat kan. Echter heeft dit wel wat gevolgen voor de maximale hypotheek.

Maximale hypotheek
Hoeveel je maximaal kunt lenen voor je hypotheek hangt af van je inkomen, schulden, en studieschuld. De bank of hypotheekverstrekker kijkt naar het bedrag dat je maandelijks aan DUO betaalt en trekt dit af van je maximale netto maandlasten voor je hypotheek. Ook andere leningen en bedragen die je terugkrijgt van de Belastingdienst (zoals hypotheekrenteaftrek) worden meegerekend.

Meer hypotheek in 2024
In 2024 kun je meer hypotheek krijgen vergeleken met voorgaande jaren. Dit komt omdat de bank of hypotheekverstrekker vanaf 2024 kijkt naar wat je betaalt aan rente en aflossing van je studieschuld. Voorheen keken ze naar je oorspronkelijke studieschuld na je studie.

Maximale hypotheek bij minder of niet betalen van studieschuld
De bank of hypotheekverstrekker houdt rekening met de mogelijke kosten van je studieschuld als je:

 • Nog niet bent begonnen met betalen (aanloopfase);
 • Tijdelijk minder betaalt vanwege een laag inkomen (DUO heeft het bedrag aangepast op basis van je draagkracht);
 • Tijdelijk niet betaalt (aflossingsvrije periode).

De bank gaat dan uit van het bedrag dat je per maand zou moeten betalen voor je studieschuld.

Meer hypotheek bij extra aflossen
Als je extra aflost op je studieschuld, dalen je maandlasten bij DUO. Hierdoor wordt je maximale hypotheek hoger.

Ook een vrijblijvend startersgesprek?

Maak kennis met onze adviseurs en krijg gratis inzicht in jouw situatie, de markt en je financiële mogelijkheden

Back to top